Sıcak şarap 17. Yüzyılın sonlarına doğru keşfedilmeye başlayan, soğuk havaların ilacı, içenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzettir. İskandinav ülkelerinin festivallerinde, açık hava pazarlarında, sokaklarında görebileceğimiz bu lezzeti bizlerde kış aylarında tüketmeye başladık diyebilirim. Birçok şarap gurmesinin, evlerde yapanların kendilerine has tarifleri bulunmakta. Herkesin kullandığı temel ürünler olmakla birlikte ekstra kullandıkları birbirinden farklı bir çok malzeme ekleme ihtiyacı duyuyorlar. Benim kendime yaptığım tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Mutfağınızdaki içecek tariflerini zenginleştirmek isterseniz içecek tariflerimize bakabilirsiniz. Öneri ve düşüncelerinizi tarifin altına yorum olarak bırakabilirsiniz.
MALZEMELER
- 75 cl kırmızı şarap (Markası tercihinize bağlı)
- 5cl black ram
- 1 adet kırmızı elma
- Yarım ayva
- 1 adet portakal
- Yarım limon
- 2 adet çubuk tarçın
- 10 adet karanfil
- 1 adet yıldız anason
- Çeyrek çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı bal
Ekstra baharat isterseniz 1 çay kaşığı karabiber, Ekstra şeker isterseniz şeker şurubu ve isteğinize bağlı aromatik bitkiler ekleyebilirsiniz. Bana enteresan gelen bir ürün olarak muskatla birlikte sıcak şarap yapanlara da rastladım. Denemek gerek.
NASIL YAPILIR
Bir miktar şarabı tencereye alıyoruz.
İçerisine küp küp doğranan elma ve ayvayı ilave ediyoruz. (Küp küp doğrayarak koymamızda ki sebep daha hoş görünmesi)
Yarım portakalımızı aynı şekilde küp küp doğrayarak ekliyoruz.
Yarım limonun suyunu sıkarak tencereye ekliyoruz.
Çubuk tarçınları kırarak içerisine ekliyoruz ve karanfil, yıldız anason, toz şeker, balı tencereye alıp ocağın altını açarak bir miktar ısıtıyoruz.
Bu ürünleri bir miktar şarap ile yapıyoruz. Neden su ile yapmıyoruz derseniz; su şarabın ve black ramın aromasını hafifletecektir ki zaten biz black ramı, şarabın alkol seviyesini bir miktar daha arttırmak için ilave ediyoruz. Kaynama derecesine gelmeden kokuların yükseldiği seviyelerde şarabımızın kalanını da tencereye ilave ediyoruz.
Eklenen şarap ile birlikte tencere içi sıcaklık düşecektir. Aynı şekilde kaynatma seviyesine gelmeden şarabı ve ürünleri ısıtmaya devam ediyoruz.
Şarap 78 santigrat derecede buharlaşmaya başlayıp alkol oranından kayıp yaşayacaktır. Meyve olarak kullandığımız ürünlerin içinde ayva olduğunu düşünürsek zaten şarabın bir miktarını çekecektir. Aslında yarım ayva kullanmamızın sebebi de tencere içinde ki sıvıyı daha fazla çekmemesi ve sıcak şarabımızdan kayıp vermememiz içindir.
Kaynama noktasına gelmeden ocağımızın altını kapatarak içine bir shot (5 CL) black ramı ekleyip biraz karıştırıyoruz. Gelen güzel kokularla birlikte istediğiniz bir bardakta keyifle sıcak şarabınızı tüketebilirsiniz.
Servis edilirken meyve eklemek isteyenlere önerim olarak sıcak şarabın içerisinde ki meyvelerden ziyade yeni bir meyve keserek içerisine koymanız. Isınan ve birbirinin aromasını alan meyveleri ekstra olarak tüketebilirsiniz. Hafif alkollü bol aromalı yeni bir lezzet keşfetmiş olabilirsiniz.
Not:
Sıcak şarabı hemen tüketecekseniz içerisinde ki ürünleri almanıza gerek yok. Fakat hazırlayıp daha sonrasında tekrar ısıtarak servis edecekseniz içerisinde ki ürünlerden şarabı arındırmanızı tavsiye ederim. Çünkü şarap aromasını belli bir zamandan sonra meyvelere aktaracaktır.
Şarabı kesinlikle kaynatma noktasına getirmeyin, alkolden feragat etmek istemeyiz.
Keyifli günler, güzel sohbetler ve dostluklar dilerim.