Miksoloji Nedir?

Miksoloji Nedir?

Son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız miksoloji, en yalın tabiriyle bir karıştırma sanatıdır. Mixology ve mixologist terimleri kokteylleri ve onu uygulayan kişilerin karıştırma tarzını tanımlayan ifadelerdir. Miksolojistlerin alkollü veya alkolsüz olacak şekilde birbirinden lezzetli imza tarifleri damağa hitap ettiği kadar gözede hitap etmektedir.

Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Barmenlik ve Miksoloji

Barmenlik ve miksoloji birbirine oldukça yakın iki kavramdır. Barda içkileri servis eden kişiye barmen, karışık içecekler hazırlama sanatı ve becerisi olan kişi ise miksolojisttir. Temelde farklılıkları olan bu iki kavram günümüzde epey birleşmiş ve aynı çatı altında buluşmaya başlamıştır.

Önceden barmenden sadece içkiyi servis etmesi beklenirken artık barmenlerin birer miksolojist gibi olması ve ona göre hizmet etmesi beklenmektedir. Barmen olmak için miksolojist olmaya gerek yoktur fakat miksolojist olmak için barmen olmaya gerek vardır.

Usta bir barmen ve miksolojist birçok kokteyl tarifine hakimdir. Fakat miksolojistler bu kokteylleri geliştirmeye ve kendilerine has bir tarif oluşturmaya çalışır. Bu sebeple miksoloji ile ilgilenen bir insan barmene kıyasla daha fazla ekipmana ve teknolojiye ihtiyaç duymaktadır.

Anlaşılacağı üzere miksoloji gelişmiş damak tadı ve yaratıcılık gerektiren bir alandır. Neredeyse sonsuz içki çeşitliliği, her içkinin servis edileceği farklı bardaklar, içkilerin birlikte uyum sağladığı malzemeler gibi konularda uzman olmak gerekir.

Moleküler Miksoloji

Miksolojiye ek olarak bir de moleküler miksoloji terimi bulunmakta. Moleküler miksoloji; kokteyl yapımında kullanılan ürünlerin moleküler seviyede uygulanmasına dayalı bir barmenlik disiplini olarak geçiyor. Miksolojide kullanılan bu malzemelerin yapısı değiştirilerek içkilere farklı tat, doku ve görsellik kazandırılıyor. Moleküler gastronomide birçok teknik olduğu gibi moleküler miksolojide de emülsifikasyon, jelleme, sisleme, ısıtma ve katılaştırma gibi teknikler kullanılıyor.

Miksoloji Terimleri

  • Bar kaşığı

İçecekleri karıştırmak için kullanılan uzun saplı kaşık.

  • Jigger

İçecekleri doğru ölçüyle hazırlamak için tasarlanmış olan gerekli ölçek.

  • Shaking

Shaker ve bol buz kullanılarak içeceklerin karıştırılma işlemi.

  • Vaporizing

Kuru buz ile aromaların transfer edilmesi.

  • Muddling

Kullanılan meyve, sebze ya da baharatların kokteyl tokmağı yardımıyla ezilmesi.

  • Straining

İçeceklerin çalkalandıktan sonra süzgeç (Hawthorne Strainer) yardımıyla süzülmesi.

  • Fine strain

Karışım içerisindeki meyve, sebze, baharat ve buz gibi ince elementlerin tamamen ayrılmasını sağlamak için kokteyl süzgecine (Hawthorne Strainer) ilave olarak tel süzgeç (Fine Strainer) ile aynı anda yapılan ikili süzme işlemi.

  • Rimming

Şeker ve tuz ile yapılan bazı kokteyllerin (margarita, salty dog vb.) standart uygulaması. Malzemeler ince bir tabaka halinde bir tabağa dökülür, bardağın ağzı taze limonun sulu kısmına 45 derecelik bir açıdan yavaşça sürülür ve nemlenen bardak ağzı malzemeye yavaşça batırılıp fazlası dökülür.

  • Layering

İçeceklerin birbirinin üzerine bar kaşığı yardımıyla yavaşça, karıştırmadan, yoğunlukları ve şeker oranı baz alınarak katmanlar halinde dökülmesi.

  • Building

İçki hazırlamanın en temel ve hızlı metodu. Bunun için içecekler buz doldurulmuş bir bardağa dökülüp, iyice karıştırılıp, çeşnilendirilerek servis edilir.

  • Bitter

Bir sürü bitkinin karışımıyla elde edilen bir aroma. Genellikle kokteyle tat kazandırmak için kullanılsalar da tek başına da tüketilebilir.

  • Free pour

Kokteylin herhangi bir ölçü kabı kullanılmadan hazırlanması. Genellikle tecrübeli bar çalışanları tarafından uygulanmaktadır.

  • Garnish

Kokteyl hazırlandıktan sonra tat veya görünüşünü güzelleştirmek için eklenen garnitürlere verilen isim.

  • Modifier

Kokteyle tat ve doku ekleyen bitter veya şurup gibi tamamlayıcılara verilen genel ad.

  • Stir

Bir karıştırma bardağı içerisindeki içkilerin bar kaşığı yardımıyla karıştırılması. Genellikle Shaker ile karıştırılamayacak asitli veya sıcak içecekler için uygulanır.

97

Bir Yorum

  1. Zeynep
    29/12/2022

Bir Yorum Yaz