Gastronomi ve aşçılık bölümlerinin arasındaki farklar sektöre giriş yapmak isteyen genç şef adaylarının merak konusudur.
Son yıllarda giderek popüler hale gelen bu bölümlerinin arasındaki farkı, iki bölümü de okuyan birisi olarak sizlere aktaracağım. Bu bölümlerin aralarındaki farklardan, seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğimiz yazımızı genç şef adaylarının dikkatle okumasını tavsiye ederim.
Gastronomi Ve Aşçılık Arasındaki Farklar
Başlamadan önce gastronominin ne olduğundan bahsettiğimiz yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Gastronomi ve mutfak sanatları 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Aşçılık ise 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. İki bölümün ders içerikleri hemen hemen aynıdır. Aşçılık bölümü gastronomi bölümünün bir özeti şeklindedir. Gastronomi daha detaylı ve ileri seviyede eğitim verirken aşçılık bölümü sadece temel seviyede eğitim verir. Gastronomi bölümünden mezun olan bir kişi “Gastronom” unvanı alır. Aşçılık bölümünden mezun olan kişi “Aşçı” unvanını alır.
İki bölümde de mutfak uygulamaları, Türk ve Osmanlı mutfağı, dünya mutfakları, gıda teknolojileri, gıda toksikolojisi, hijyen ve sanitasyon, muhasebe, maliyet kontrolü, restoran tasarımı ve yönetimi, yiyecek-içecek fotoğrafçılığı, otel işletmeciliği, yabancı dil, pastacılık ve ekmekçilik, mutfak tarihçesi, mutfak tasarımı, içecek bilgisi gibi hem teorik hem uygulamalı birçok ders bulunmaktadır.
Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu iki bölümü seçmeden önce öğrencilerin dikkat etmesi gereken birçok husus vardır. En başta bu mesleği ömür boyu yapmak istediğinizden emin olmanız gerekir. Bu sektör gönül vermeden olacak bir iş değildir.
Tercih edilecek okulun ders programı, mutfak yeterliliği, eğitmen yeterliliği gibi maddeleri incelenmelidir. Sektörde izlemek istenilen yola göre gastronomi ya da aşçılık bölümü arasında tercih yapılmalıdır.
İster aşçılık okuyun ister gastronomi bu sektörde ilerleyebilmek için en önemli husus kişinin kendisini geliştirmesidir. Çalışmak, okumak, araştırmak. Bu alanda öğrenmenin bir sınırı yoktur. Her geçen gün kendinize bir şeyler katarak ilerlemeniz gerekir.