Füzyon Mutfağı Nedir?

Füzyon Mutfağı Nedir?

Gastronomi her geçen gün gelişen ve yeni terimler kazanan, ucu bucağı olmayan bir sektör. Füzyon mutfağı gastronomi dünyasında son zamanlarda popülerliği iyice artan bir terim. Füzyon; iki hafif elementin birleşerek tek bir ağır element oluşturması şeklinde tanımlanan bir fizik terimi. Füzyon mutfağının ismi de bu birleşmeden esinlenilerek ortaya atılmış.

Füzyon mutfağı; farklı kültürlere özgü pişirme tekniklerini veya malzemelerini bir arada kullanarak bir tabak oluşturmak diye tanımlanabilir. Farklı geleneklerin bir araya geldiği bu tabaklarda hiç birinin bir diğerinin önüne geçmesi istenmiyor.

Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz.

FÜZYON MUTFAĞININ TARİHİ

Aslında füzyon mutfağı zamanın başlangıcından beri vardır. İnsanlar arasında yaşanan savaşlar, göçler, evlilikler, ticaretler yani kültürler arasındaki her hangi bir etkileşim genellikle yemek türlerinin karışmasına ve dolaylı yoldan füzyon mutfağı dediğimiz durumun oluşmasına yol açar.

Ancak füzyon mutfağı terimi ilk olarak 1980’li yıllarda ortaya çıkmıştır. Amerikalı şef Norman Van Aken; yemeklerinde batı ile uzakdoğunun teknik ve malzemelerini birleştiriyor ve bu terimi kullanıyor. Van Aken ilerleyen süreçlerde Kuzey, Güney ve Orta Amerika mutfaklarını da harmanlayarak yenilikçi yemeklere imza atmıştır.

Füzyon mutfağında her şeyi karıştırmak serbest! Bu yeniliğe açık olan mutfak ile beraber oldukça farklı lezzetler ortaya çıkmakta. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetler füzyon mutfak sayesinde yeniden canlanmakta.

FÜZYON MUTFAK TENİKLERİ VE ÖRNEKLERİ

Füzyon mutfak kendi içerisinde 3 farklı tekniğe ayrılıyor.

  • İlk olarak, coğrafi açıdan birbirine yakın fakat farklı kültürden iki bölgenin yemeklerini harmanlamak. İki kültüründe eşit baskınlıkta olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
  • İkincisi, bir kültüre ait yemek farklı bir mutfağın malzeme ve teknikleriyle yeniden yorumlanıyor.
  • Üçüncüsü, herhangi bir kültür başka bir kültür ile aynı tabakta eşit baskınlıkta olacak şekilde buluşuyor.

ÖRNEKLERİ

  • Kanada/Toronto bölgesinde 1993 senesinde popüler olan suşi pizza. Oldukça ilgi gören popüler bir füzyon mutfak örneğidir.
  • Pot au feu, Fransız ve Japon mutfak kültürlerinin harmanlanmasıyla ortaya çıkan bir yemek. Klasik Fransız yahnisi ve soya sosu bu lezzetli yemekte bir arada.

TÜRK MUTFAĞINDA FÜZYON MUTFAK

Türk mutfağının genel yapısı sayesinde, 3 füzyon tekniğide rahatlıkla kullanılabilir. Son dönemde ülkemizdeki şefler; hem yerel hem de geleneksel yemeklere sahip çıkıyor. Bu şefler dünya mutfaklarına ve yeniliklere de açık. Türk mutfağını geliştirme kaygıları sayesinde yaratıcı reçeteler ortaya çıkıyor. İnternetin yaygın kullanımı ve sosyal medya sayesinde bu yeni reçeteler ve denemeler daha çok kişiye ulaşıyor. Bu da füzyon mutfağına ve Türk füzyon mutfağına olan ilgiyi arttırıyor. Basit dokunuşlarla evde de füzyon mutfağını uygulamak kolay ve hayal gücünüze bağlı bu yüzden herkesin denemesini öneriyoruz.

OSMANLI MUTFAĞINDA FÜZYON MUTFAK

Füzyon mutfağı denildiğinde Osmanlı mutfağından bahsetmemek ayıp olur. Altı yüzyıl boyunca 3 farklı kıtada hüküm süren Osmanlı, bir yandan kendi mutfak kültürünü korurken bir yandan kendi içerisindeki diğer kültürlerin mutfaklarını harmanladı ve büyük bir miras yarattı. Mısır’dan gelen baharat çeşitleri Osmanlı saray mutfağında sıklıkla kullanılmaktaydı. 19. yüzyıl başlarında Amerika’dan gelen domates ile buluşan Osmanlı mutfağında, kuru yemiş ve kuru meyvelerin yerini domates ve salça aldı. Osmanlı mutfağının füzyon mutfak örnekleri; Özbek pilavı, safran ve tarçınlı balık çorbası, kabak kıstırma, soğan üstü çılbır, kavun baklavası ve fasulye mücveridir.

FÜZYON MUTFAĞIN ÖNEMİ

Yüzyıllardır farklı kıtaların bulunması, insanların göçleri, fetihler ve daha birçok sebeple kültürler ve insanlar temasta bulundular. İsmi henüz o zaman koyulmamış olsa da füzyon mutfaklar oluşturmuşlar ve ortaya çıkan karışımlardan farklı mutfaklar doğmuş. Günümüzde seyahatlerin kolaylaşması sayesinde kültürel etkileşimler daha hızlı hale geldi. İnsanlar gezdikleri yerlerde aldıkları tatları evlerinde elde etmeye çalışırken, füzyon mutfağı denemeleri yapıyorlar. Şefler doğup büyüdükleri ülkelerin geleneklerini çalıştıkları ülkelere götürüyor ve ortaya; önce görüntüsüne daha sonra da lezzetine hayran bırakan, ustalık seviyesinde yemekler çıkarıyorlar. Gastronomini akımlarından bazıları zaman içinde ortadan kaybolabilir ya da tercih edilmeyebilir ancak füzyon mutfak insanlık tarihi devam ettikçe yerinde duracak gibi görünüyor.

121

Yorum Yok

Bir Yorum Yaz