Michelin yıldızı nedir? Tarihi nasıldır? Michelin yıldızlı restoranlar, Michelin yıldızlı şefler gibi konuları ele aldığımız bu yazımızda siz okurlarımızı elimizden geldiğince aydınlatmaya çalışacağız. Gastronomi ve yeme-içme tutkunlarının aylar öncesinden rezervasyon yaptığı, dünyaca ünlü şeflerin mutfaklarında bulunduğu michelin yıldızlı restoranlar gastronomi alanında oldukça önemli yer sahibidirler.
MİCHELİN YILDIZI NEDİR?
Michelin dediğimizde Türkiye’de aklımıza ilk gelen genellikle lastik firmasıdır, evet bahsettiğimiz bu Michelin yıldızı sisteminin sahibi bu firmadır. Peki bu lastik firması nasıl oldu da günümüzün en iyi restoran kriter sistemine dönüştü?
Andre Jules ve Edoudard Michelin tarafından kurulan Fransız firma müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek için bir rehber hazırlama kararı alırlar. Bu rehber müşterilerine konaklayabilecekleri, yemek yiyebilecekleri, araçlarını tamir ettirebilecekleri ve benzin alabilecekleri adresleri sıralar. İlk olarak sadece Fransa için geçerli olan bu rehber daha sonra Belçika’da uygulanmaya da başlar ve böylelikle ilk adımlar atılmış olur. Şu anda dünya çapında çoğu ülkeyi kapsar.
NASIL ALINIR?
Zamanla bu rehbere olan ilginin ve mekan çeşitliliğinin artmasıyla puanlama sistemine geçiş yaparlar. Bu puanlama meşhur “Yıldız” şeklinde yapılır. Bir restoran en fazla 3 yıldız alabilir. Asla kimliği açıklanmayan gizli müfettişler restoranlara gider tadımlarını yapar ve puanlarını verirler. Michelin Guide restoranlara yıldızları kalıcı olarak vermez bir seneliğine verir ve her sene tekrardan kontrolleri gerçekleşir. Bu yıldızların anlamları şu şekildedir, bir yıldız, “Alanında çok iyi bir restoran” anlamındadır. İki yıldız, “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamındadır, üç yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamındadır.
Kısacası yıldız şeflere değil, mekanlara veriliyor, servisten temizlik kurallarına kadar her detay puanlamayı etkiliyor. Tabi restoran yıldız kazandığında mutfak şefi restoran aleminde “yıldızlı şef” olarak anılıyor.
Hatta yıldız kaybetmek bazı şefler için çok dramatik olabiliyor. Örneğin Alain Zick ve Bernard Louseau yıldızlarını kaybettikleri için intihar ediyor!
Dünyada Michelin yıldızına sahip tek yıldızlı 349, iki yıldızlı 81 ve üç yıldızlı 50 restoran olmak üzere toplamda 480 restoran olduğu biliniyor. Türkiye’de maalesef Michelin yıldızlı restoran bulunmuyor sebebi ise Türkiye’nin bu rehber kapasitesine eklenmemesi. Gastronomi alanında umarız ki ülkemize bu standartları getirebilecek şefler yetiştirebiliriz ve Michelin’in gözlerini ülkemize çevirebiliriz.
En ünlü Michelin yıldızlı restoranları ve şeflerini başka bir yazımızda hep beraber inceleyeceğiz.