Ülkemizde geçmişe nazaran son yıllarda popülerliği artan, alkollü kokteyl seven insanların farklı bir aroma ararken kullandıkları Gin, tarihinde ilk üretildiği dönemlerde en ucuz ve en kötü alkol olarak biliniyordu. Bunun yanında sertliğiyle birlikte kolay kolay tercih edilmiyordu. İlk ismi Genievre olan Gin, zamanla söylenişi kolaylaştırılarak bu ismi aldı. Tıbbi amaçlı da kullanılan Gin, İngilizlere geldiği dönemde kendi fabrikalarında üretilmeye başladı ve Gine benzeyen alkoller çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. İngilizler dışarıdan gelen Gin fiyatlarında ki yüksek vergilendirme ile üretimi için lll. William’dan izin çıktığında İngiltere için Gin yerelleşmeye başladı.
Üretimi popülerleşen Gin, 18. Yüzyılın ortalarında alkole getirilen yüksek vergiler ile satışları belirli bir nebze de tutulmuştu. Çünkü üretimi çok artarken ucuz olması sebebiyle insanlar yaş fark etmeksizin bu içkiyi tüketebiliyordu. Gelen yüksek vergisel fiyatlar ile gin zamanla kalite kazandı. Kendisini geliştiren firmalar daha fazla tanınır hale geldi. Tüketicileri belirli bir kıdem ve boyut kazandı. Gin 1830 yılında Coffey’in imbik icadı ile yeni bir boyut kazandı. Aromalaştırılan Gin biraz daha hafifledi ve daha saf bir ürün haline geldi. Çeşitli aromalı baharatlar, işlemden geçmiş otlar, farklı sular Gini geliştirdi. Günümüzde dünya da Gin denince akla gelen London Dry, Gin’in temelini atmış oldu. Her ne kadar Fransızlar ve İngilizler ile üretimi başlanmış olsa da Amerikalılar sayesinde Gini dünya tanımış oldu.
Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz.
EVDE HAZIRLANABİLECEK GİN KOKTEYLLERİ
GİN FİZZ
- London gin
- Pudra şekeri
- Limon
- Soda
- Buz
NASIL YAPILIR
Öncelikle bardağımızın ağız kısmını limon suyu ile kaplıyoruz. Daha sonra bir tabağa pudra şekerimizi döküyoruz ve ağız kısmını limonla kapladığımız bardağımızı pudra şekeriyle kaplıyoruz. Bardağımızın görüntüsü şimdiden güzelleşmeye başladı.
Shakerımıza bir yemek kaşığı dolusu pudra şekeri ekliyoruz ve bir limonun tamamını sıkıyoruz. Ardından 1 ölçek yaklaşık 6 CL (1 ölçek – 1 shot bardağı) gin ilave ediyoruz. Herhangi bir tortu kalmaması için karıştırıyoruz. Sonrasında buzumuzu ilave ederek shakelemeye başlıyoruz. Shakelediğimiz kokteylimizin tadına bakmayı unutmayalım.
Bardağımızın içine de buzumuzu koyuyoruz. Süzerek shakelediğimiz ginimizi bardağa ilave ediyoruz. Üzerine biraz soda ilave edip hafif köpürdüğünde soda şişesinin ağzını parmağımızla kapatıp biraz çalkaladıktan sonra tıpkı Churchill yapar gibi üzerini köpüklüyoruz.
Pudra şekeriyle birlikte hafif buğulu, puslu bir görüntü alan kokteylimizin fizz ismi bardağın ağız kısmında soda ile birlikte gelen köpüklenmeden geliyor. Dilerseniz sodayı ekledikten sonra karıştırabilirsiniz. Herhangi bir pipet yardımıyla tüketilmesini önermem çünkü içerisinde ki pudra şekerimiz limonun ekşiliğini almaya yetmeyecektir. Bu tat dengesini bardağın ağzında ki pudra ile sağlayacağız.
Bu klasik kokteyli biraz daha renklendirip kokteyle Pub havası katmak isterseniz, yaptıktan sonra çeşitli Curacao şuruplarından ilave edip rengini keyfinize göre değiştirebilirsiniz. Dilerseniz pudra şekeri yerine şeker şurubu da kullanabilirsiniz.
GİN TONİK
- Gin
- Tonik
- Buz
- Portakal & Limon
NASIL YAPILIR
Bardağımızı buzluyoruz ve içine 6 CL Gin (1 ölçek – bir shot bardağı) ekliyoruz.
Ardından bunun 3 katı kadar yaklaşık 18-19 CL (3 ölçek – 3 shot bardağı) tonik ilave ediyoruz.
Son olarak ince bir dilim portakal ve limon keserek bardağımıza ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Yapımı dakika dahi sürmeyen Gin Toniğimiz hazır.
SALATALIK & FESLEĞEN COMBO CİN TONİK
- Gin
- Şeker Şurubu
- Limon
- Salatalık
- Fesleğen
NASIL YAPILIR
Shakerın içine 5, 6 parça dilimlenmiş salatalık ekliyoruz ve 2, 3 yaprak fesleğeni ekleyip shakerda tokmak ile eziyoruz.
Sonrasında 6 CL (1 ölçek – 1 shot bardağı) gin ilave ediyoruz. 3-4 CL (yarım ölçek – yarım shot bardağı) limon suyu ekliyoruz. Limon suyunun taze sıkılmış olması önemli. Rafine ürünleri bu tarz taze kokteyllerde kullanmamaya özen gösterelim. Aromatik yapısını ve dolgusunu bozuyor.
1.5-2 CL (çeyrek ölçek – çeyrek shot bardağı) şeker şurubu ekliyoruz. Son olarak buzlayıp shakeliyoruz.
Not: Şeker şurubunun düz yapımını izah etmem gerekirse 2 ye 1 ölçüde şeker ve suyu kaynatıp dinlendiriyoruz. Şeker şurubu hazır.
Shake yaptığımız kokteylimizi servis etmeden önce tatmayı unutmayalım. Belki de istediğimiz oranlar farklıdır.
Bardağımızı buzlayıp içine kokteylimizi ekliyoruz. İnce salatalık dilimleri kesip bardağın içerisine koyuyoruz. Birkaç yaprak fesleğeni ekleyip son dokunuş ile kokteylimizi hazırlamış bulunuyoruz.
GİN COLLİNS
- Gin
- Salatalık
- Limon
- Soda
- Şeker Şurubu
NASIL YAPILIR
İlk olarak 4, 5 parça salatalığı shakera ekleyip eziyoruz. Aroması dışarıya çıkıyor.
Sonrasında 4 CL (1 ölçekten biraz az – yarım shot bardağından biraz fazla) limon suyu ekliyoruz. Tabii ki taze sıkılmış olacak.
2 CL (çeyrek ölçekten biraz fazla – yarım shot bardağından biraz az) şeker şurubu ekliyoruz.
6 CL (1 ölçek – 1 shot bardağı) gin ilave edip shakerı ve bardağı buzluyoruz. Shakelemeye başlıyoruz.
Bardağımıza kokteylimizi koymadan önce tadına bakmayı unutmayalım.
Shakelediğimiz kokteylimizi süzerek bardağa ilave ediyoruz.
Sonrasında üzerine soda ekleyip karıştırıyoruz.
Son olarak ince bir şekilde salatalıkları dilimleyip bardağımızı süslüyoruz.
Gin’in tarihinden kısa bir şekilde bahsedip, klasik birkaç Gin kokteyl tarifini sizlere anlatmaya çalıştım. Vermiş olduğum ölçüleri kendi keyfinize göre değerlendirip değişiklikler yapabilirsiniz. Keyifli sohbetler, güzel dostluklar dilerim.