Eskişehir, ülkemizde turistik açıdan zengin olan gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yerini almaktadır. Öğrenci şehri olarak nam salan Eskişehir, modern görünümüyle beraber birçok şehir içi etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Eskişehir eğlenceli ve turistik özelliklerinin yanı sıra güzel yemekleriyle de gelenleri oldukça mutlu etmekte.
Balkanlar’dan ve Kırım‘dan göç edenlerin kentin kültürel gelişimine yaptıkları katkılar oldukça önemli bir paya sahip. Özellikle Tatarlar sayesinde mutfak kültürü oldukça zenginleşmiş. Bu Anadolu kenti gerek ufak kaçamaklar gerek uzun süreli tatiller için uygun bir destinasyon.
Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz. Gelin Nerede Ne Yenir? serimizin ilk şehri olan Eskişehir yemeklerine yakından bakalım.
Çibörek
Eskişehire özgü lezzetlerin en başında bir Kırım Tatar yemeği olan çibörek bulunuyor. Kıpçak lehçesinde “lezzetli börek” anlamına geliyor. Genellikle ülkemizde “çiğ börek” şeklinde yanlış şekilde telaffuz ediliyor.
Sulu kıyması ve çıtır hamuru ile bir yiyenin bir daha aradığı bir lezzet çibörek. Asıl tarifinde az yağlı kıyma ve ince doğranan kuru soğan kullanılıyor. Pişme aşamasında bol yağda kızartılıyor. Kıvamında bir çibörek fazla yağ çekmiyor ve çıtırlığını koruyor.
Nerede Yenir?
- Papağan Çibörek Evi
- Has Kırım Börekçisi
- Eskişehir Mutfağı
- Tatar Çibörek Evi
Balaban Kebap
İskenderin köfteli hali ya da Bursa’dan pideli köfteye benzetilen bu yemek Eskişehir’in ikinci büyük lezzeti diyebiliriz. Bu tarifte Kırım’dan kente göç eden Tatarların yanında getirdiği bir tarif olarak anılıyor. Köftenin adının Kıpçak lehçesinde “büyük” anlamına geldiği belirtiliyor.
Nerede Yenir?
- Abdülselam Balaban Kebap Salonu
- Fahrettin Usta Balaban Kebap Salonu
- Es Balaban Kebap Salonu
Boza
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde içilen boza Eskişehir içinde önemli bir lezzet. Boza diğer yerlerde buğdaydan yapılırken burada mısırdan yapılıyor.
Nerede Yenir?
- Karakedi Bozacısı
Met Helva
Met helvası Eskişehirin önemli lezzetleri arasında yerini alan bir tatlı. Kültürel kökeni ve lezzeti ile Eskişehir’de diğer helvalardan ayrılıyor. Tadı ve dokusu ile pişmaniyeyi andıran met oldukça lezzetli.
Nerede Yenir?
- Odunpazarı / Tanınmış Helvacı
Göbete
Eskişehir’de bir laf vardır (Tatarlar hamursuz doymaz). Göbetenin yapımında öncelikle hamuru yoğuruluyor. Sonra hamur iki parçaya bölünerek ilk kısım tepsinin altına yayılıyor. Üzerine kıyma, kuru soğan, tuz ve karabiberli iç harç dökülür. Harcın üzeri kalan hamurla kapatıldıktan sonra pişmesi için fırına yerleştiriliyor.
Nerede Yenir?
- Ayten Usta Gurme Restoran
Kuzu Sorpa
Tatar kültüründe bin yıllık geçmişe sahip olduğu söylenen, kırmızı et severlerin hayran kalacağı kuzu sorpa çorbası. Tatarlar, bu çorbayı Kırım’da yaşarken yeni yıl başlangıcı olarak sayılan tepreş kutlamaları için hazırlarmış.
Oldukça besleyici ve lezzetli bu tarifte; kuzu eti, soğan, yoğurt, un ve su yer alıyor.
Kıygaşa
Bu tarifte Kırım Tatar kökenli, pişiye oldukça benzeyen ve sevilerek tüketilen bir lezzet. Genellikle kahvaltıda tüketilir ve bu lezzetin hamuruna çörek otu eklenir. Tatarlar arife ve kandil gibi özel günlerde bu yemeği pişirerek komşularına dağıtıyor.