Yemek Fotoğrafçılığı Nedir? Makine ve Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Yemek Fotoğrafçılığı Nedir? Makine ve Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Yemek fotoğrafçılığı, ülkemizde gastronomi kültürünün ilerlemesiyle beraber popülerleşen mesleklerden birisidir. Ustaca çekilen bir yemek fotoğrafı, ilk görüşte iştahımızı kabartır. Yemek fotoğrafçılığı nedir? Yemek fotoğrafı çekmek için nasıl bir makineye ve lense ihtiyacımız var? sorularının cevaplarını bu yazımızda sizinle paylaşacağız.

Yemek fotoğrafçılığı hem eğlenceli hem de zahmetli bir iştir. Restoran ve kafe menülerinde, yemek dergilerinde ve kitaplarında, reklam afişlerinde ve katalog gibi alanlarda yemek fotoğrafçılığına ihtiyaç duyulur. Yemek fotoğraflarında bütün hikayeyi kurgularız, ışığı ayarlarız ve kullanacağımız tüm öğeleri kendimiz seçeriz. Yemek fotoğrafçılığı teknik fotoğraf bilgisinin yanında kurgusal becerilere ve belli bir düzeyde mutfak ve yiyecek bilgisine sahip olmayı gerektirir.

Fotoğrafını çekeceğimiz objenin nasıl bir madde olduğunu, nelerden oluştuğunu ve hangi şartlarda nasıl görüneceğini bilmek bizi bir adım ileriye götürecektir. Yaptığımız yemeği bizden iyi bilen yoktur. Siz sadece setinize gelen yemeği çeken bir fotoğrafçıysanız işiniz biraz zor olacaktır. Öncelikle çekeceğiniz yemekle ilgili bilgi edinmelisiniz. Ne kadar süre taze görüntüsünü korur, hangi objelerle daha çok belirginleşir. Yani fotoğrafçı yemeğin kimyasını bilmelidir.

Bir resim yapar gibi mükemmel bir denge de gerçekçilik ve lezzet algısıyla bir hikaye yaratılır. Fotoğrafın ana kahramanı olan yemek ve onun dışındaki tüm yardımcı öğeler fotoğrafçı tarafından dikkatle kurgulanıp yerleştirilir.

Fotoğraf Makinesi

Bu iş için ilk olarak bir fotoğraf makinesine ihtiyaç duyuyoruz. Fotoğraf makineleri ışığın nesnelerden yansıyarak sensör üzerine düşmesiyle görüntünün oluşmasını sağlayan araçlardır. Eğer amatör bir seviyedeyseniz “Point and Shoot Camera” denen küçük kompakt bir makine kullanım kolaylığı sebebiyle işinize yarayabilir. Bu kameralar otofokus sistemine ve dahili flaşa sahip olan amatör kameralardır. Ancak bir süre sonra sahip oldukları küçük sensörler ve sabit lensleri ile net alan derinliğini çok fazla değiştirememeniz ve yüksek bir görüntü kalitesi elde edememeniz sebebiyle yetersiz gelmeye başlayabilirler.

Bir DSLR (Digital Single Lens Reflexive) ise fiyat olarak daha zorlayıcı olsa da kompakt kameralara ve cep telefonlarına göre çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Bir DSLR fotoğraf makinesi dijital bir algılayıcıya yani sensöre sahip, lensi değiştirilebilir ve tek lensli, refleks yani ayna ve optik vizör sistemlerine sahip fotoğraf makinesidir. Daha büyük görüntü sensörlerine, daha hızlı deklanşör hızına ve kesintisiz çekime, gelişmiş manuel kontrollere sahiptirler. Giriş seviyesi bir DSLR ye yatırım yapmak fotoğraflarınızı önemli ölçüde iyileştirecektir.

Canon EOS 5D Mark IV ya da Nikon D5100 fotoğraf makinelerinden biriyle işe başlayabilirsiniz.

Lens Seçimi

Bütün fotoğrafçılık alanlarında olduğu gibi yemek çekimlerinde de iyi kalitede görseller için fotoğraf makinesi gövdesinden ziyade iyi lenslere yatırım yapılması tercih edilmelidir. Eğer bütçeniz varsa hem gövdeyi hem lensleri en iyi kalitede alın tabi ki. Yemek fotoğrafı çekimi için bütçe açısından biraz avantajlısınız. Çünkü prime lensler ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Nedir bu prime lensler? Prime lensler, sabit odaklı lenslerdir. Zoom lensler gibi (24-70 mm, 70-200 mm) belirli bir odak aralığını taramazlar. 35mm, 50mm, 100mm gibi sabit bir değere sahiptir ve zoom yapamazsınız. Belirli bir aralığı taraması gerektiğinden bir zoom lensin mekanik aksamı daha karmaşıktır. Dolayısıyla daha ağır ve daha pahalıdır. Prime lenslerin bu sabit yapısı, daha hafif, daha hızlı ve daha kaliteli olmalarını sağlamaktadır. Yemek fotoğrafçılığı için ideal aralık 85mm-100mm arasıdır. Dolayısı ile sadece bir adet 100 mm lensi neredeyse tüm çekimlerinizde kullanabileceksiniz. Diğer fotoğrafçılık alanlarında olduğu gibi zoom özelliğine ihtiyacınız olmaz. Bu yüzden daha düşük bir bütçe ve daha kaliteli lense sahip olabileceksiniz.

100mm Lensler

Gördüğünüz iyi yemek fotoğraflarının çoğunluğu 90-105 mm aralığındaki lensler ile çekilmiştir. Bu odak aralığı yemekte güzel bir bütünlük sağlar. Arka planda hoş bir flu alan oluşturur. En çok tercih edilen lensler Canon için Canon EF 100mm f/2.8 Lens. Nikon için Nikkor 105mm Macro AF-S f/2.8G.

Bu lensler ile karşıdan ve 45 dereceden güzel görseller elde edebilirsiniz. Uzun odak değeri olduğundan tepeden çekim için uygun değildir. Tabağın sadece bir bölgesine odaklanacaksanız tabi ki kullanabilirsiniz. Tepe çekimlerinde 50 mm lens kullanılır.

50 mm Lensler

Daha geniş bir alanı göstermek istediğimizde, özellikle tepe çekimlerinde sıklıkla ihtiyaç duyacağımız lenslerdir. 50 mm, en kaliteli ve düşük bütçe ile elde edebileceğiniz lenstir. Çantanızda bulunması gereken temel bir lenstir. Fotoğrafa mekanı da dahil etmek istediğinizde yeterli kadrajı sağladığından mekan çekimlerinde de kullanışlıdır. 50 mm’de en bilinen lensler Canon EF 50mm ve Nikkor AF 50mm’dir.

Tilt Shift Lens

Daha çok profesyonel fotoğrafçıların kullandığı bir lenstir. Yukarıda verilenlere göre daha yüksek bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Bu lensin en önemli özellikliği odaklanma düzlemini ayarlayabilmenizdir. Normal lensler, fotoğraf makinenize paralel bulunan düzlemi odaklar. Bu lens de ise düzlemi eğebilir ve netlik oluşturmak istediğiniz bölgeye göre düzlemi değiştirebilirsiniz. Bu lens için en bilinen seçenekler Canon 90 mm TS-E ve Nikkor 85 mm Tilt Shift. Profesyonel çalışmalar yapmıyorsanız, piyasa fiyatı diğer lenslere göre pahalı olan bu lensi edinmenize gerek bulunmayacaktır.

Sonuç olarak; yemek çekimi sırasında iyi bir 100 mm ve 50 mm lens edinmek neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak ve prime lensin getirdiği hız, düşük ağırlık ve düşük maliyet avantajlarından faydalanabileceksiniz.

Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz.

125

Yorum Yok

Bir Yorum Yaz