Fas Mutfak Kültürü

Fas Mutfak Kültürü

Fas Kuzeybatı Afrika’da bulunan ve Akdeniz’e kıyısı olan oldukça renkli bir ülkedir. Fas mutfak kültürü Berberilerden, Araplardan, İspanya’dan kovulan Endülüslerden, daha sonra Osmanlı’dan, İspanya ve Fransa’dan etkilenen ve şekillenen kozmopolit bir mutfaktır. Yıllarca Fas’la ticaret yapan ve ülkeyi işgal etmiş toplumlar; mimari, sanat ve gastronomi alanında ülkeye belirgin izler bırakmıştır.

Gastronomi köşemizi ziyaret ederek bu tarz yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Fas Mutfağı

Çeşit çeşit baharatın bulunması, şeker ve tuzun birlikte kullanılması, taze ve kuru meyvelerin bol olması, doğal sıkma zeytinyağının kullanılması, Fas mutfak kültürü adına en önemli özelliklerdir. Bu mutfağın temelini et, deniz ürünleri ve sebze oluşturmaktadır. Fas mutfağında Akdeniz ikliminde yetişen her türlü sebze ve meyve bulunmaktadır. Et olarak deve, dana, koyun, kuzu, tavuk ve tavşan eti kullanılmaktadır. Hem Akdeniz’e hem de Atlantik Okyanusu’na 2000km kıyısı olduğu için balık ve deniz ürünleri açısından da oldukça zengin bir ülkedir. Baharat olarak safran, zencefil, nane, zerdeçal, anason, kimyon, karabiber, acı biber, kişniş ve susam oldukça yoğun kullanılmaktadır. Fas mutfağında bu kadar çok malzemenin bulunması aynı tür yemeklerin farklı ürünlerle yapılmasını ve çeşitliliğin çok olmasını sağlar.

Ayrıca Faslılar çok ekmek tüketen bir toplumdur. En çok tükettikleri ekmek türü kara ekmektir. Bayramda ve özel günlerde üzerini süsledikleri beyaz ekmekleri yerler. Faslılar günümüzde hala ekmeklerini evlerinde yapmaktadır. Fas’ta günümüzde bile elle yemek yemek oldukça yaygındır. İnanışa göre bir parmakla melekler, iki parmakla emirler, üç parmakla peygamberler, dört ve beş parmakla da şeytan yemek yer. Fas halkı üç parmakla yemeyi tercih eder.

Yemek Öğünleri

Faslıların sabah kahvaltıları oldukça hafiftir. Genel olarak ekmek, tereyağı, reçel ve bal tüketirler. Bunun yanında içecek olarak çay ve kahve tercih ederler. Fas için en önemli öğün öğle yemeğidir. Öğle yemeklerinde deyim yerindeyse kendilerine krallara layık bir sofra kurarlar. Faslılar öğle yemeği için işlerinden evlerine gelirler. Öğle yemeği giriş, ana yemek ve tatlıdan oluşur. Giriş çorba, çeşitli salata ve mezelerdir. Ana yemek et ve sebzeden oluşur. Tatlılar ise genellikle badem ezmesi ve cevizden yapılan tatlılardır. Her yemekten sonra mutlaka meyve yerler. Akşam yemeklerinde genellikle bakliyat ile hazırlanan çorbaları tüketirler. Çorba haricinde hamur işi tarzında yemekler yerler ve günü sonlandırırlar.

Arapların Gelişi

7. yüzyılda doğudan gelen Araplar tüm kuzey Afrika’yı fethettiler. Sonra 9. yüzyılın başında Fas’a yerleştiler ve kültürlerini aktardılar. Bağdatlı bir gurme olan el-Bağdadi tarafından 1226’da yazılan Kitab al-Habīḫ adlı mutfak alanının başyapıtı Fas’ta dolaşmaya başladı. Rivayete göre Arap mutfağı Fas’a et ve kümes hayvanlarının yeni pişirme yöntemlerini aktardı. Yemekleri safran, zencefil gibi baharatlarla çeşnilendirmeyi öğretti.

Endülüs Mutfağının ve Osmanlı Mutfağının Etkileri

Fas mutfağı üzerinde en önemli etkinin Endülüs mutfağı olduğu iddia edilmektedir. 15. yüzyılda Endülüs Araplarının bir kısmı, Hristiyanların İspanya’yı fethetmesinden sonra Fas’a göçtüler ve yerleştiler. Göçen kişiler beraberinde mutfak geleneklerini de beraberinde getirdiler.

Endülüslerin çeşitli baharatlarla zenginleştirdikleri yemeklerinde her türlü et, balık ve sebze yer bulmaktadır. Tatlı ve tuzlu, acı ve ekşi bir arada kullanılır. Bu sebeple bugün Fas’ta ünlü olan yemeklerin çoğuna karıştırılan; kuru erik, öğütülmüş badem, maydanoz, tarçın, limon eklemeleri Endülüslülerden gelmiştir.

16. yüzyılın başında 1830 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan Cezayir, Fransızlar tarafından işgal edildiğinde bu işgal yüzünden kaçan Cezayirliler Fas’a yerleştiler. Cezayirliler Fas’a şiş kebap, ızgara çeşitleri ve kızartılmış hamur ürünlerini getirdiler.

Sizin İçin Hazırladığımız 3 Fas Tarifi

105

Yorum Yok

Bir Yorum Yaz